Egy alkoholista sikertörténete

Egy nagyon jó barátnőmnek sok magánéleti problémája akadt. Válása után az alkoholban keresett és sajnos talált is vigaszt. Ezzel sajnos elindult a lejtőn, de hamar belátta, hogy segítségre van szüksége. Egyik este sírva hívott fel, és arról beszélgettünk, hogy úgy érzi, már az alkohol uralja az életét és segítségre van szüksége. Nagyon jól esett, hogy ilyen bizalommal fordult hozzám, ahogyan az is, hogy elég erős és okos volt ahhoz, hogy belássa, koránt sincs minden rendben az életében. Szerencsére, közösen megtaláltuk a megoldást, és mára már újra a régi. Sőt, új szakmát és elfoglaltságot is talált magának, vásárokon árul saját készítésű kézműves édességeket. Kiegyensúlyozott, boldog és újra megtalálta régi önmagát.

Azt, hogy megtanult tünetmentesen együtt élni függőségével, a Felépülők Családi- és Addiktológiai Központ munkatársainak köszönheti. Az intézmény honlapja a felepulok.hu weboldalon található. Ez egy olyan vállalkozás, mely alkohollal és egyéb függőséggel küzdőknek és családtagjainak nyújt segítséget. Egyéni és csoportos konzultációk keretei között végzik a terápiákat, de alkohol elvonó szanatórium is rendelkezésre áll náluk, ahol az úgynevezett 28 napos felépülési programok valósulnak meg.

Azt, hogy melyik ügyfélnek milyen kezelésre van szüksége, az első találkozás alkalmával határozzák meg. Ez egy állapotfelmérés, amikor megtörténik a függő személy egészségi állapotának vizsgálata és a függőség szociális-, jogi- családi és egyéb következményeinek felmérése. Továbbá számba veszik, hogy milyen anyagi, családi és egyéb lehetőségei vannak a páciensnek, hogy megtegye az első lépéseket a gyógyuláshoz vezető úton.

Telefonon egyeztettünk időpontot a barátnőmnek az első találkozásra az addiktológussal, ahová magam is elkísértem. A beszélgetés során kiderült, hogy alkoholfogyasztási szokásai egy bentlakásos terápia elvégésének szükségességét indokolják. Többször megpróbált már önerőből leállni, de eddig sajnos sikertelenül, maximum néhány napot sikerült józanul eltöltenie. Viszont, amikor a kihagyások után újra inni kezdett, sokszor napokig volt bódult állapotban. Akkor ijedt meg igazán, amikor az állását is elvesztette és felnőtt gyerekei nem akartak már szóba állni vele.

A családtagoknak fontos szerepük van a felépülésben

Az alkoholizmus családi betegség, mert a függő személy életvitele a családtagokra is hatással van akik sokszor sérülnek emiatt. Ezért, az alkoholista terápiája mellett, a családra is figyelmet kell fordítani konzultációk segítségével. Emellett nekik is fontos egy olyan támogató hozzáállás tanúsítása, mellyel nagyban hozzájárulnak a kezelés sikerességéhez. Szerencsére barátnőm gyermekei is abszolút segítő hozzáállást mutattak, sőt ők örültek a legjobban, amikor szakemberhez fordult és segítséget kért.

Az alkohol elvonó szanatórium helyszíne, ahol a bentlakásos, 28 napos terápia zajlik, a Balaton-felvidéki Szőc településen található. Nyugodt, diszkrét környezetben lévő ház, ahol minden adott a szakszerű terápia elvégzéséhez. Az ingatlan a Felépülők Központ saját tulajdonában van, így nem kell tartani a váratlan turisták, vagy idegenek felbukkanásától sem. A kezelés ideje alatt tapasztalati szakemberek vannak jelen 24 órában. Egyéni- és kislétszámú, 3-5 fős csoportos konzultációkkal, előadásokkal segítik a kliensek felépülését. Egy alkalommal pedig családi napot is rendeznek.

A folyamat lényege, hogy az alkoholisták felismerjék, hogy mit és hogyan kell életvitelükben és gondolkodásukban megváltoztatni ahhoz, hogy tünetmentesen élhessenek együtt függőségükkel. Az utókezelésre is nagy gondot fordítanak, mely a program lezajlása után online vagy személyesen vehető igénybe. Azért, hogy józanságukat megtarthassák és a tanultakat újra és újra feleleveníthessék, a végzett pácienseket rendszeresen vendégül látják egy ebéddel egybekötött úgynevezett „Felépülő napon”.

Barátnőm sikerrel végezte el a 28 napos programot, amiért mindig hálás lesz a Felépülők Központ alapítóinak és munkatársainak. Lelkesen vett részt az utógondozásban is és azóta is tartja a kapcsolatot sorstársaival, akikkel együtt vett részt az elvonó kezelésen.

Visszakapta régi életét és azóta is elégedett és boldog. Igazi sikertörténet az övé.