Motorabroncs formájú torta, és már jön is az ihlet

Nálunk így történt… Egy ilyen tematikus, és nagyon dizájnos cukrászkölteményt rendelt a párom, hogy megünnepeljük a negyvenedik születésnapomat. Hogy miért ez a tematika? Nos, elsősorban azért, mert annyira rákaptam az elmúlt évben a motorozásra, hogy már többet használom a kétkerekűt, mikor megyek valahová, mint a kocsit. Ő, a párom ennek örül, mert így gyakrabban övé, kérdés nélkül a közös autónk (nem mintha nem engedtem volna át bármikor, amikor épp neki kellett). De látszik, számára is örömteli, hogy ennyire rákaptam a motorozásra!

Viszont én meg annak örülhetek, hogy nem egy egész motort megformázó marcipánt tetetett a tortám tetejére mondjuk, hanem az egész torta volt motorgumi formájú (fekete marcipánbevonattal), és ennek köszönhetően találtam meg a motortire hu nevű, motorabroncs webshopot. Ami fontos mérföldkő a motorommal közös történetem során. Emiatt a torta miatt jutott esze ugyanis, hogy talán már tényleg nem kéne tovább húzni az abroncsvásárlást. Már nem is emlékszem, mit írtam először a keresőbe, de minden út tényleg ide vezetett a neten: motortire hu.

Amikor megvettem anno a motort, már akkor is szerettem, de meg kell szokni az ilyen közlekedést (van bennem félelemérzet), és van egy csomó sajátos körülmény (a cuccaink szállítása motoron stb.), ami miatt nagyon tortúraszerű átállni autóról motorra. Sokáig emiatt nem koptattam a gumikat, de az elmúlt évben tehát már igencsak elhasználtam őket (amik amúgy sem voltak így már újak, bár még jól szuperálók eleinte). A motortire hu (MotorTire, avagy motortire pont hu) mondjuk egy olyan shop és műhely, ami egy nagyobb kft-hez tartozik, és így szerelnek kocsikat is, vállalnak autós gumicserét… Két legyet is ütöttem tehát egy csapásra!

Amikor a motortire.hu-n az “Autószerviz” menüpontra kattintunk, láthatjuk mennyi opció vár még minket minőségi szervizre, vagy minőségi cuccok értékesítésére a Méta Autószerviznél (a Méta utcában, Budapesten). És hát másban is nagy elégedettséget kiváltónak tűnnek magyar internet-szerte… No, de vissza a motorgumikhoz, ha már nálam is emiatt jött ez a cég a képbe. Motormárka szerint, motorgumi típus szerint (azaz motorfajta szerint) szűrve, mindenhogy nagyon-nagyon sok terméket találunk a webshopjukban. A hagyományos kosaras rendszerrel intézhetünk mindent és a mindenkori gyorsaságukra és a kommunikációjukra a legtöbb véleménynyilvánító fórumon azt írják, hogy nem lehet panasz. Két opció van az átvételre rendelés után: személyesen ott náluk (ahol egyébként szerelnek is abroncsokat, szóval ez biztos népszerű verzió ezen a helyen), vagy házhoz is szállíthatja a gumikat az MPL futár. Ami nagyon fontos nekem az nem más, minthogy el lehet állni a vásárlástól, és mivel ez egy rendelős hely, és én nem nagyon értek ehhez a területhez, el tudom képzelni, hogy meggondoljam magam valamivel kapcsolatban. Ki kell kísérletezni, mi az, amivel biztosan elégedett lennék (most épp akadt ilyen, de erről egy kicsit később). És még csak tájékozódom, “önképzést” hajtok végre ezen közlekedési territóriumon belül, amiben szintén segít amúgy a motortire.hu! Nem is teszem rosszul szerintem, mert a biztonságunk érdekében jó mindent előre megismernünk, hogy aztán össze tudjuk vetni a leírtakat a gyakorlatban tapasztaltakkal. És tényleg, nem viccből írom: motorozási rutint szerezni nem pár hét alatt, hanem csak évek alatt lehet.

És ismét bizony mondom, nekik, ennek a kereskedőnek olyan írásaik vannak, amik mindenféle terméküket bemutatják (vagy azok többségét), annak dacára is, hogy a választék itt tényleg exkluzív. Mégis valahogy kiterjed a figyelem itt mindenre… Nagyon-nagyon sok opció van, nem csak motorokra, különböző gumifajták függvényében, de robogókra is árulnak/felszerelnek bármit, ami abroncs. Ezek az említett írások itt találhatók többnyire: www.motortire.hu/hirek. Görgethettek és görgethettek lefelé, lesz ott minden kapcsolódó dolgokról beszámoló, vagy bemutató. És, nagy eséllyel, ha a paraméterek alapján kiválasztottatok valamit, helyben pont annak utána is olvashattok, mint azt többször kihangsúlyoztam. (Jó dolog tájékozottan vásárolni, és használni bármit) Melyek a legnépszerűbb 18-as motorgumik? Ők cikkbe rendezve leírják ezt is… De rátérnék arra aztán, ami az én birodalmam: Bridgestone Battlax BT-023 sport túra motorgumi – na, erre esett a választásom!

Jelentős technológiai újításokkal “reklámozzák” ezt a terméket. Bár a MotorTire írásainak többsége tényleg nem reklám, alaposan és korrekten világítanak rá mindenre, ami ellenőrizhető máshol is (mondjuk angol nyelven) Leginkább a nedves körülmények alatti tapadásjavításra koncentráltak ennek az abroncsnak a kifejlesztésénél, állítólag. És ez sikerült – megint csak állítólag, de le fogom tesztelni! Ez nekem nagyon fontos… A nedvesség-tűrés. Pláne még mindig nem tartom magam kifejezetten rutinosnak vizes úton, így amikor leesik az eső, egyből érzem a motorozás komoly hátrányait az autóhoz képest. De ettől a gumitól akkor most okkal várhatok sokat! További előnye lehet még a megújult verziójú Bridgestone guminak a hosszabb élettartam. Na meg az új futófelület-mintázat… Ideálisabb lesz ez innentől a nehezebb motorokhoz is. A tömeg és teljesítmény ideálisabb talajra viteléhez és maximalizálásához!

Visszatérnék még azonban a mintázatra… Új, V-alakú hornyok javítják a jármű fékezhetőségét rajta. A futófelület közepén pedig egy slick felületsáv fut végig. Csendes és gyors előrehaladás – ezt eredményezi mindez. Ami Magyarországon elhanyagolhatatlan körülmény sajnos, hogy a rosszabb minőségű, kátyús utakon is jól teljesített ez a gumi, egy olyan teszten, amiről beszámoltak ugyanezen cikkben: www.motortire.hu/hirek-a-bridgestone-battlax-bt-023-sport-tura-motorgumi.

Ezt, amit leírtam mind-mind az ő tájékoztatójukból tudom, pedig egyetlen abroncsról volt szó csak eddig. Ugyanilyen terjedelemben lehet bármiről informálódni. Megannyi cikkben térnek ki tehát rengeteg olyan dologra, ami megvásárolható tőlük, és azokra a dolgokra is rávilágítanak, amikre csak úgy általában érdemes figyelni. Milyen sérülések esetén forduljunk azonnal profi szervizhez, mennyi ideig használjunk egy gumit és miért ne kontárkodjunk, vagy maszekoljunk? Bridgestone, Michelin, Dunlop, Pirelli, Continental, stb… Jó abroncsok, márkás gumipapucsok, nagyszerű motorgumi kereső és már beszámoltam róla, hogy mennyire könnyű az elérhetősége mennyire sok terméknek, és azoknak milyen könnyű az eljuttatása magához a vevőhöz…

Megbízható bolt az övék az egyik legnagyobb árú- és árösszehasonlító oldalon, és nem tegnap jelentek meg a piacon. A tapasztalat sem utolsó! Nekünk sem lesz az, ha motorozni szeretnénk. Több koncentráltságot igényel ez, mint a kocsi. Nem azért, mert ne lenne egyszerű kocsival is hibázni, de a következmények motoron sokszor sokkal inkább beláthatatlanok! Emiatt nem csak arra buzdítok most mindenkit, hogy az aszfalton haladva legyen körültekintő, hanem a vásárlásban is. Ha nem megfelelő forrásból szerzünk be bármit, az az életünkbe kerülhet. Ha már motorosok vagytok, tudjátok. Ha csak lesztek, meg fogjátok tapasztalni. Örülnék, ha utóbbi csoportba tartozók lennének többen, akik a cikkemet olvassák. Ők, az elejétől jól csinálhatják, és nem esnek bele azok hibájába, akik eleddig megúszták “valahogy” és emiatt óvatlanná váltak. Ne várjuk, hogy véletlenül derüljön ki valamilyen gumiabroncs hibája!… Forduljunk a motortire.hu-hoz, és válasszunk mindenből újat, és nekünk, a motorunk számára és a körülményekhez mérten tökéletest!